1. ВІЛІЯ – це про відданість справі, високі технології і працю на Перемогу
Минулого літа провідні українські медіа, які пишуть про АПК, повідомили сенсаційну новину: на Волині запустили новий потужний млин. Це була підбадьорлива звістка. Як тепер працює підприємство, чи вийшло на проєктну потужність – запитуємо в Любові Киричук, директорки підприємств.
– Так, з гордістю скажу, що підприємство «ВІЛІЯ-ПРОДУКТ» працює цілодобово, вийшло на повну потужність. Читачам коротко нагадаю: основне будівництво млина швейцарського виробника обладнання припало на 2022 рік, а запуск відбувся уже в липні 2023-го. Для нас це означає вихід на новий рівень: додаткові технічні можливості переробки від 120 до 150 тонн пшениці на добу в залежності від якості вхідної сировини та запитів на певний склад борошна.
А вже цього річ ми встановили новий сепаратор для додаткової очистки зерна перед подачею його на млин. Окрім того, сам млин оснащений зерноочисною машиною, яка за допомогою надчутливих камер сортує зерно за кольором, відтінком, формою і миттєво забирає з потоку неякісний продукт.
Для можливості накопичення вхідної сировини з хорошими якісними показниками цьогоріч добудували два додаткових силоси на 400 тонн кожен. А це дуже важливо, бо тепер можемо мати запас зерна борошномельної якості 17,5 тис. тонн!
Взяли ще одну нову планку – запустили виробництво борошна з твердих сортів пшениці. Взірці надіслали замовникам і зараз ведуться перемовини з виробниками макаронних виробів. До речі, у нашій продуктовій лінійці є і цільнозернове борошно, яке реалізується під потреби пекарень та хлібзаводів.
Зрештою, ті, хто любить муку від ВІЛІЇ, незабаром матимуть нагоду оцінити і наш новий дизайн пакування для чотирьох видів продукції (Борошно пшеничне вищого сорту; Борошно пшеничне вищого сорту Екстра; Борошно пшеничне з твердих сортів; Борошно цільнозернове). До речі, його ми представили уже на виставці харчових інновацій в Парижі (SIAL 2024), на якій обмінювалися досвідом і досягненнями 130 учасників різних країн! А наші споживачі, до речі, не тільки волиняни, зможуть знайти, в яких магазинах є наше борошно у продажу, скориставшись цим посиланням:
– Війна для кожного – це велика біда і одночасно вимога пристосовуватися, проявляти гнучкість. Як справляєтеся Ви з викликами?
– Один з найбільших – це, звичайно, енергетичний. Борошна без електрики не буде. Тож для нас це пріоритет. «ВІЛІЯ-ПРОДУКТ» має дві незалежні лінії живлення по 10 Кв, що дозволяє оперативно перемикати живлення в разі відсутності електроенергії на будь-якій з цих двох ліній. Окрім того, у цьому році ввели в експлуатацію генератор, потужністю 1 мВт. Він повністю перекриває всі наші виробничі потужності. Також запустили сонячну електростанцію (СЕС) потужністю 350 кВт, що працює паралельно з мережею і має можливість працювати паралельно з генератором, зменшуючи навантаження на генератор у сонячні дні. А в першому кварталі 2025 року плануємо ввести в експлуатацію ще й когенеративну установку Viessmann потужністю 530 кВт. Вона ефективна тим, що має два режими роботи – паралельно з мережею та СЕС, забезпечуючи необхідні нам обсяги електроенергії та поставляючи надлишки в загальну мережу.
– Що потрібно, аби отримати якісне, гарне борошно?
– Насамперед його якість залежить від зерна, як ми кажем, від вхідної сировни. Наша компанія має в обробітку більше 53 тис. га землі і сама вирощує пшеницю м’яких та твердих сортів, де технологією передбачений контроль за СО2 викидами. Крім того, співпрацюємо з іншими агрогосподарствами, що вирощують пшеницю борошномельної якості. Але хочу підкреслити ще один момент: маючи якісну сировину та сучасне обладнання, навряд чи матимеш хороший продукт без згуртованого колективу і без любові до своєї справи.
Зрозуміли, що основний потік вхідної сировини забезпечують ваші колеги-аграрії. А от як вирощується пшеничка на «ВІЛІЇ» дізнаємося у Ярослава Мазуренка, керівника департаменту аграрного виробництва ТзОВ «ВОЛИНЬ-ЗЕРНО-ПРОДУКТ»
– Пшениця в сівозміні компанії займає 20% усіх площ, з них п’ята частина – це тверда пшениця. Власне, вирощуванням твердої пшениці ми займаємося з 2015 року. Вона дорожча в технології вирощування приблизно на 20%, а щодо врожайності, то це мінус 25% від м’якої пшениці. Тобто вона є значно дорожчою у вирощуванні: майже на 50%. Інший аспект - тверда пшениця через кліматичні умови та відсутність районованих сортів раз у три роки виходить фуражною – продати таке зерно дуже важко. Але однозначно нею займатися цікаво! Для себе ми використовуємо німецьку та французьку селекцію: адаптували сорти й технологію.
В сучасних умовах, звісно, ніяк не обійтися без систем точного землеробства із використанням GPS навігації, GIS технологій та інших високотехнологічних систем аграрного менеджменту. З їхньою допомогою можна проводити не тільки посів та обстеження полів, але і проводити обробку посівів від хвороб та шкідників у ті моменти, коли сільськогосподарській техніці це не під силу або немає можливості її застосовувати.
Окрім того, ведемо управління викидами СО2. А це означає дотримання важливих моментів:
– використовуємо норми добрив під планову врожайність відповідно до виносу елементів живлення культурою;
– проводимо лише безвідвальний або мінімальний обробіток ґрунту;
– рослинні рештки після збору врожаю лишаються в полі;
– активно використовуємо сидеральні та покривні культури (культури, які висівають на полях із подальшою заробкою їх на піку вегетації в ґрунт). Таким чином вони виконують роль органічних добрив, насичуючи орний шар ґрунту поживними речовинами та покращуючи його родючість.
– Млин, комбайни з надсучасними навігаторами, дрони на полях, особливий менеджмент… Як працює колектив? Чи відчуває тепер нестачу в працівниках ВІЛІЯ? Цим поділилася Ірина Дудка, керівниця департаменту зовнішніх та внутрішніх комунікацій.
– Дійсно, колектив у нас немаленький: на сьогодні 1314 працівників і 140 мобілізованих. Тому справді відчуваємо нестачу працівників, насамперед інженерних спеціальностей (наприклад, вже більше року не можемо знайти інженера-механіка на елеваторне господарство Львівщини). Щорічні інвестиції в нову техніку та збільшення обсягу оброблювальних земель призводять до маже постійного пошуку водіїв зерновозів та трактористів. Маємо якось виходити зі скрутної ситуації, тому передивляємося виробничі процеси, відтак водії спецтехніки проходять навчання та стають комбайнерами.
Чому обирають нас як працедавця? У кожного – своя причина, але дякуємо кожному за внесок у досягнення спільного результату! До слова, щороку у колективі ми вимірюємо індекс задоволеності і в порівнянні з минулими трьома роками цього року він значно зріс. Однією з причин цього є те, що ми підтримуємо Збройні Сили України усіма можливими способами.
– Знаємо, що на передову від вас регулярно їдуть позашляховики з продуктами для наших хлопців. Чому ВІЛІЯ – це не тільки про хліб, але і про незалежну Україну?
– Займаємося в першу чергу забезпеченням наших працівників, яких призвали на військову службу. Сьогодні бойові завдання найрізноманітнішого характеру виконує сто сорок чоловіків з нашого колективу. Намагаємося максимально закрити питання щодо їхнього забезпечення. І не тільки персонально, але й військових частин, в яких вони служать. Зазвичай, за рік відбувається чотири-п’ять великих поїздок на фронт. Веземо багато, завжди стараємося задовольнити ті заявки військових частин, з якими вони звертаються до нашого підприємства «Вілія». Знаємо, що це вкрай необхідно, бо наші захисники повинні мати всі необхідні засоби захисту, професійну амуніцію, достатньо харчування та ще й відчувати теплоту та підтримку людей тилу! Ми всі маємо об’єднатися і працювати на омріяну Перемогу. До речі, організовуємо ми і періодичні поїздки. Практично, кожного місяця хтось від нас їде у прифронтові регіони з необхідним вантажем. Потреб на сьогоднішній день у Збройних сил України нині багато. Постійною є нестача автомобілів. Треба також РЕБи, дрони, тепловізори, які допомагають зберегти життя нашим захисникам та допомагають нищити живу силу та техніку ворога. Коли бачимо, що люди на фронті вмотивовані і налаштовані на повну Перемогу, то і ми вдвічі більше повинні працювати. Дякуємо ЗСУ за можливість вирощувати український хліб!
– Що побажаєте собі і колегам-аграріям у професійне свято?
– Хай ваша любов до землі та відданість своїй справі повертається гарними врожаями! Щиро бажаю сіяти спокійно та збирати вирощене під мирним небом!